THUISOPBARING
ULTIMATELY WE KNOW DEEPLY
THAT THE OTHER SIDE
OF EVERY FEAR IS FREEDOM
MARILYN FERGUSON
Je dierbare nog even heel dichtbij
In alle rust afscheid nemen, in een vertrouwde en liefdevolle omgeving.
Thuisopbaring kan een heel kostbare ervaring zijn. Helend voor het rouwproces.
Maar ook wat spannend. Want hoe gaat dat dan, zo zonder funerarium of mortuarium?
Trøst staat je graag bij.
BIOSAC 200

Bij deze manier van opbaren worden twee filters gebruikt, met twee hoofdbestanddelen: actieve koolstof en geïmpregneerde klei. Er komt geen koeling aan te pas. De overledene blijft op kamertemperatuur, wat veel prettiger aanvoelt voor de nabestaanden.
Wat zijn de mogelijkheden ?
OPTIE 01
GRASZODEN

Een oude, beproefde en mooie manier. Het gras ontrekt warmte uit zijn directe omgeving om te groeien. Je besproeit het ‘tuintje’ tot drie per dag met water met vloeibare silicium en etherische olie van rozemarijn. Indien nodig kan je als extra kleine coolpacks in doeken wikkelen en op het lichaam leggen.
OPTIE 02

PUUR NATUUR
De natuur vrij zijn gang laten gaan is ook een optie. Er is geen wet die verplicht om het lichaam thuis te behandelen of te koelen. Ik volg dan heel nauw mee op tot hoelang het wenselijk is dat de overledene thuis blijft.
OPTIE 03
EleKtrische Koelplaat

Onder het lichaam in het bed of de kist wordt koeling geplaatst. Die is afgesteld rond het vriespunt, om het lichaam zo koud mogelijk te houden. De kleine motor van de elektrische plaat geeft een licht gezoem. Sommige mensen vinden dat storend.
OPTIE 04

Thanatopraxie
Deze behandeling houdt het lichaam in goede conditie en reukloos. De thanatopractor, een hiervoor opgeleide persoon, vervangt het bloed door een conserverend middel. Het lichaam blijft op kamertemperatuur en behoudt zijn natuurlijke teint.
OPTIE 05

Waar wordt er opgebaard?
01.
VRAGEN
In de eigen woning of het tuinatelier, of bij familie of vrienden. Je heb geen extra kamer of bed nodig. Het lichaam kan worden opgebaard in de living, het bureau of een andere (werk)ruimte. Zolang het maar goed voelt. Er zijn geen wettelijke bepalingen voor de plek. Het mag dus ook in een appartement. Of in de kamer in een rusthuis, als de directie daarvoor open staat. De opbaring kan meteen in de wade of kist gebeuren of niet.

Hoelang duurt een thuisopbaring?
02.
Dat hangt af van waar jij en de naasten nood aan hebben. Soms is het fijn om je geliefde de volledige periode tot aan de uitvaart thuis te hebben, als de situatie gunstig is. Maar enkele dagen kan al voldoende zijn. We bepalen samen wanneer we het lichaam in de kist/wade leggen of de kist/wade sluiten. Jij kiest wie daarbij aanwezig is en we maken er een mooi moment van. Kies wat goed voelt. Luister naar je hart. De meningen van buitenstaanders zijn niet belangrijk.
Waarom wordt het lichaam gekoeld?
03.
Thuisopbaring kan vrede en tederheid brengen. Maar we zijn het niet meer gewend, logisch dat het vragen oproept.
Het menselijke lichaam bevat bacteriën die het ontbindingsproces in gang zetten. Die gedijen beter bij warmte. Om de groei van die bacteriën tegen te gaan is koelen raadzaam, maar niet verplicht.
Kan het misgaan?
04.
Een lichaam is onvoorspelbaar. Soms gaat het proces van ‘vergaan’ sneller. Ik volg dit dagelijks (of sneller) samen met jullie op. Er kan op elk moment geschakeld worden. Ik denk graag mee voor de beste oplossing.
Andere vragen?
Contacteer me vrijblijvend.