BOEKEN

troostend of op weg helpend

Omdat ik vaak de vraag krijg of ik boeken kan aanbevelen,

bundel ik ze hier graag, een selectie die blijft groeien...

ONTDEK ZE HIERonder

TIP: Leen ze uit, koop een E-book

of koop ze in je lokale (kleine) boekhandel of rechtstreeks bij de auteur.

(Hier en daar linkte ik al door)

(gevonden bij STAD LEEST Antwerpen)

Bundels

vol Troost

Boeken

voor kinderen

"Books are the quietest and most constant of friends;

they are the most accessible and wisest of counselors,

and the most patient of teachers."

Charles W. Eliot

uitvaart in eigen hand

laat je niet kisten door de commercie

op afstand nabij

Uus Knops

Marieke Henselmans

Susanne Duijvestein

Je leest over 24 knopen die ooit moeten doorgehakt én de gevolgen voor de prijs. Weinig mensen verdiepen zich graag in geldzaken en de dood is nog minder populair. Dus vallen we bij een sterfgeval blind van verdriet en niet gehinderd door enige kennis van zaken in de armen van de commercie.

Er is weinig dat we met z’n allen delen, tenzij geboren worden en… sterven. Het verdriet dat nabestaanden bij een overlijden voelen, verbindt ons met elkaar. Een poëtisch, betekenisvol en warm kleinood, om stil te staan bij een intrinsiek deel van het leven.

Begrafenisondernemer Susanne Duijvestein laat in deze gids zien hoe je een uitvaart in eigen hand kunt nemen, vrij van commercie, om zo werkelijk verbinding te maken met de dood, en daarmee met het leven.

rouwe kost

ROUWWERK

HELPEN BIJ VERLIES EN VERDRIET

Manu Keirse

Julia Samuel

Hanneke Van de Plassche

Uitvaart- en rouwbegeleider Hanneke van de Plassche geeft je in Rouwe kost een waardevolle handreiking bij overlijden en rouw. Informatie, tips en ervaringsverhalen worden afgewisseld met luchtige tekeningen en strips. Het boek is nuchter, troostend en biedt houvast bij dit - voor velen - lastige thema.

Rouwwerk bevat verhalen van mensen die een grote liefde kenden en een groot verlies - en dat overleefden. Zij laten zien hoe rouw onze grootste angsten blootlegt, onze zelfbescherming doorbreekt en ons diepste wezen blootlegt.

In deze volledig nieuwe editie toont Manu Keirse aan de hand van vele herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden.

verdriet is een ding met veren

Een kwestie van dood en leven

het DNA van rouw

Irvin D. Yalom & Marilyn Yalom

Gerke Vertriest & Johan Maes

Max Porter

De auteurs van dit boek, actief in de rouwhulpverlening, willen een model aanreiken aan hulpverleners, opleiders, geestelijke raadgevers, coaches en al wie met rouwzorg begaan is, zodat zij wat meer houvast en grond hebben in het begeleiden van rouwenden met soms ingrijpende, ontwrichtende en complexe verlieservaringen.

Kraai kondigt aan bij hen te zullen blijven tot ze hem niet meer nodig hebben. Naarmate de weken tot maanden en jaren worden, wijkt de pijn van het verlies geleidelijk voor mooie herinneringen..
Onverwacht humoristisch en waarlijk emotioneel.

In dit indringende boek stellen ze universele vragen over intimiteit, liefde en rouw, met de levenswijsheid van twee mensen die diep over alles hebben nagedacht. Een kwestie van dood en leven is een zoektocht naar steun, troost en een zinvol leven.

het rouwt in jou

dood zijn, is dat voor altijd?

Casper een rouwboek

Uus Knops

Lies Scaut

Christine Vandenhole

Naast het indrukwekkende relaas van een familie die bergen heeft verzet om hun zoon en broer te redden, is Casper, een rouwboek een aangrijpende reflectie over rouw in al zijn facetten. Zelf is Uus Knops psychiater en psychotherapeut.

Als ouders een kind verliezen zakt de grond helemaal weg onder hun voeten. Christine Vandenhole, mama van Berre*, vroedvrouw en founder van het Berrefonds, heeft al haar ervaring en kennis gebundeld in een eerlijk hulpboek voor iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met het verlies van een kind.

En kinderen die met vragen zitten, gaan op zoek naar antwoorden. Geen enkele vraag is te gek of te stom. De antwoorden in dit boek worden verder aangevuld met tips op kindermaat om met verdriet en afscheid om te gaan. Een waardevol themaboek voor wanneer je als ouder of leerkracht niet weet wat zeggen.

WIL je met me rouwen?

Will my cat eat my eyeballs?

vingerafdruk van verdriet

Goedele Sannen

Manu Keirse

Caitlin Doughty

*Engels boek*

This book will delight anyone interested in the fascinating truth about what will happen (to our bodies) after we die. Doughty blends her scientific understanding of the body and the intriguing history behind common misconceptions about corpses to offer factual, hilarious and candid answers to thirty-five urgent questions posed by her youngest fans.

Het is geen boek over dood. Het is een boek over leven, over het emotionele leven van iemand die wordt geconfronteerd met het verlies van een dierbaar iemand. Het is niet bedoeld om in één keer uit te lezen, of om eenmaal te lezen en weg te leggen, maar om telkens weer ter hand te nemen.

Wil je met me rouwen? is een doorleefde en aangrijpende getuigenis, een poëtische parel vol zinnen om te onderstrepen en bij stil te staan, en een warme oproep om anders te gaan denken over rouw.

aan het sterfbed

from here to eternety

het uitloopfeest

Caitlin Doughty

Korine van Veldhuijsen

Geraldine van de Vegte

'Aan het sterfbed' van Korine van Veldhuijsen is een bijzonder, intiem boek over de dood, de veelal gewone dood waarin mensen naar het einde toegroeien en het leven langzaam loslaten.

Dit boek vertelt het levensverhaal en de uitvaart van Sinneke,

de spil in een bijzondere familie.

Haar kinderen en kleinkinderen beleven haar sterven, samen & dichtbij.

Gaandeweg de uren en dagen ontstaan er woorden, rituelen en vormen

die haar vertrek dragelijk maken.

*Engels boek*

NEW YORK TIMES BESTSELLER - An eye-opening, entertaining and thought-provoking account of a mortician's journey around the world to discover how other cultures care for their dead

Ruimte tussen dood en uitvaart

Het Lazaruseffect

titel

Johan Maes

Schrijver

Tjeu Leenders

Een boek over de impact van hechting en traumatische gebeurtenissen in het leven, complexe rouw maar ook thema’s als zelfdoding, pesten, automutilatie, psychotherapie en meer… Johan Maes is geen onbekende hij schreef voorheen reeds meerdere non-fictie boeken over rouwen en rouwbegeleiding.

Dit boekje heeft niet de pretentie je iets te leren, je wijzer te maken of tot verandering aan te zetten. Het wil je wel informeren en aanmoedigen om trouw te zijn aan je eigen waarheid, ook als de dood in je leven komt. Gebruik het daarom zoals je een reisgids zou gebruiken. Haal er praktische tips uit en leer uit de ervaring van anderen. Zo maak je voor jezelf ruimte om stil te staan bij het wezenlijke: leven wat is.

Heb je een boekentip?

Een boek dat jou geholpen heeft of waar je inspiratie uit haalde?

Laat het me weten!

mail me

de eend, de dood en de tulp

de jongen, de mol, de vos en het paard

een hart onder de riem

Wolf Erlbruch

Charie Mackesy

Toon Tellegen

De dierenverhalen die in Een hart onder de riem zijn verzameld, bieden de lezer troost en bevrijdende lach.

Toon Tellegen schreef vele (bundels) allegorische dierenverhalen, vaak filosofisch van aard.

Er staan in dit boek een paar honderd zorgvuldig gekozen woorden. Zij vertellen al even sober als de tekeningen het verhaal van de dood die geduldig is en vriendelijk en de eend die daar vrede mee heeft.

De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden.

gelieve de familie te volgen

DE KLEINE PRINS

HOELANG GAAT PAPA NOG GESTORVEN ZIJN

Antoine De Saint-Exupéry

ism Davidsfonds

Hannelore Bedert

Gelieve de familie te volgen is een origineel fotoboek met uiteenlopende tekstbijdragen. Zo worden de regionale verscheidenheid en recentere ontwikkelingen van de koffietafel in de parochiezaal of het crematorium tot en met de herdenkingsfuif voor jong overledenen geschetst.

Op 17 februari 2019 stierf de man van singer-songwriter en auteur Hannelore Bedert op amper veertigjarige leeftijd aan hartfalen. Hannelore bleef achter met twee jonge kinderen. In de weken en maanden nadat hun leven compleet ondersteboven was gehaald, begon ze te schrijven.

De verteller, een piloot, vertelt hoe hij na een noodlading met zijn vliegtuig in de woestijn de kleine prins ontmoet. De kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont, over andere planeten die hij bezoekt en over hun merkwaardige bewoners. Het is een verhaal vol diepe wijsheden

KRAANVOGEL VLIEG

Het is oKé om je niet oké te voelen

anders nabij

Megan Devine

An Hooghe

Catherine Verguts

Het eerste wat je moet weten als je een groot verlies hebt geleden: er is niks mis met rouw. ‘Rouw is domweg liefde in zijn pijnlijkste vorm,’ volgens rouwcoach Megan Devine.

‘Het is een natuurlijke en gezonde reactie op verlies.’ Maar waarom beschouwt onze samenleving rouw dan als een ziekte die je zo snel mogelijk moet genezen?

Dit boek gaat over het leven. Het leven na de dood van een kind. Vijf ouders vertellen erover. Eerlijk en authentiek.

An Hooghe nam het initiatief. Ze is psycholoog en relatie- en gezinstherapeut. Ze plaatst de verhalen van de ouders in een kader en helpt je er betekenis aan te geven.

Wat als je zoontje voor eeuwig dat jongetje van negen jaar zal blijven? Hoe ga je daarmee om als ouder en gezin? In ‘Kraanvogel, vlieg’ neemt auteur en moeder Catherine Verguts je bij de hand doorheen het hartverscheurende verhaal van haar zoontje Sander.

ze zeggen dat het over gaat

een klein afscheid

het kleine sterven

Joris Hessels

Annemie Struyf & Lut Celie

Johan Maes & Evamaria Jansen

De dood van een kind verstoort onze kijk op het leven veel ernstiger dan die van een volwassene, want kinderen 'horen' niet te sterven. Wat in dit documentaire verhaal over kinderen en de dood centraal staat, zijn de gevoelens en gedachten van kinderen en volwassenen die op het scherp van de snee leven.

Joris Hessels kijkt naar de vele vormen van afscheid nemen. Mensen die ooit heel nabij waren, maar door omstandigheden niet meer. In veertien ontmoetingen gaat Joris Hessels op zoek naar de knelpunten van afscheid nemen. Wat we tegenkomen is schoonheid, genegenheid en steeds weer de onmacht om elkaar vaarwel te zeggen.

In dit baanbrekende boek wordt een aantal maatschappelijke mythes over rouw ontkracht. De auteurs hebben gegevens uit het meest recente wetenschappelijke onderzoek samengebracht met ervaringen uit hun praktijk als psychotherapeut en rouwtherapeut. Theoretische inzichten en concrete praktijkvoorbeelden worden afgewisseld met verhalen die raken tot in de ziel.

rouwwoordenboek

de kunst van het ongelukkig zijn

gemaskerd afscheid

Dirk De Wachter

Claude Croes

Babet te Winkel

Streven naar het geluk als levensdoel is een vergissing.

Streven naar zin en betekenis, daarentegen, is waar het leven om draait.

Claude Croes is rouw- en verliesconsulent. “gemaskerd afscheid” is een symbolisch eerbetoon aan alle overledenen en hun families in Coronatijden. Daarnaast is het ook een hulde aan alle mensen die een versnelling hoger dienden te schakelen in deze hectische tijden. Het boek bevat tien getuigenissen vanuit verschillende invalshoeken.

De Nederlandse taal kent ongeveer zestig miljoen woorden en woordvormen. Toch zijn er veel situaties waarin woorden tekort lijken te schieten, we niets durven of willen uitspreken, of soms iets zeggen wat bij de ander in het verkeerde keelgat schiet.

Het boekje is zowel een universeel, als diep persoonlijk verslag geworden.