bijna de helft van de families

waar TRØST mee mocht wandelen,

kozen voor een thuisopbaring.

Je dierbare nog even heel dichtbij

In alle rust afscheid nemen, in een vertrouwde en liefdevolle omgeving.
Thuisopbaring kan een heel kostbare ervaring zijn. Helend voor het rouwproces.
Maar ook wat spannend. Want hoe gaat dat dan, zo zonder funerarium of mortuarium?
Trøst staat je graag bij.

vertrek

op jullie tempo

verzorging en afleggen

Bij een thuisopbaring kom ik dagelijks langs voor controle en opvolging.
Soms kan 1 dag al van grote betekenis zijn, soms zijn alle extra dagen een geschenk.

Wanneer iemand voor de laatste keer van thuis vertrekt is dat heftig. We nemen onze tijd om ook van dit moment een bewust afscheidsmoment te maken.

Ik kom na het overlijden langs om (samen met jullie) je geliefde te verzorgen, te kleden en 'af te leggen'. We nemen onze tijd en zorgen voor een aangename sfeer.

Kies wat goed voelt. Luister naar je hart.

Niet naar de mening van buitenstaanders.

Thuisopbaring kan vrede en tederheid brengen. Maar we zijn het niet meer gewend, logisch dat het vragen oproept.

Waar wordt er opgebaard?

In de eigen woning of het tuinatelier, of bij familie of vrienden. Je heb geen extra kamer of bed nodig. Het lichaam kan worden opgebaard in de living, het bureau of een andere (werk)ruimte. Zolang het maar goed voelt. Er zijn geen wettelijke bepalingen voor de plek. Het mag dus ook in een appartement. Of in de kamer in een rusthuis, als de directie daarvoor open staat.

Hoelang duurt een thuisopbaring?

Dat hangt af van waar jij en de naasten nood aan hebben. Soms is het fijn om je geliefde de volledige periode tot aan de uitvaart thuis te hebben, als de situatie gunstig is. Maar enkele dagen kan al voldoende zijn. We bepalen samen wanneer we het lichaam in de kist/wade leggen of de kist/wade sluiten. Jij kiest wie daarbij aanwezig is en we maken er een mooi moment van. Kies wat goed voelt. Luister naar je hart. De meningen van buitenstaanders zijn niet belangrijk.

Waarom wordt het lichaam gekoeld?

Het menselijke lichaam bevat bacteriën die het ontbindingsproces in gang zetten. Deze bacteriën bevinden zich voornamelijk in de buik en gedijen beter bij warmte en een temperatuur boven de 10 graden. Om de groei van die bacteriën tegen te gaan en het proces van vergaan te vertragen is koelen raadzaam, maar niet verplicht.

Wat met (kleine) kinderen?

Een vertrouwde thuisomgeving voelt voor kinderen veel ‘gewoner’. De ene moment spelen ze een spelletje, de andere moment maken ze een tekening en leggen die bij de overledene of wenen ze mee. Belangrijk is om eerlijk te antwoorden op hun vragen en niets te verzinnen of verbloemen. Met hen te betrekken bij het afscheid en een thuisopbaring, zonder hen te verplichten, geef je een belangrijk stukje educatie mee.

Kan het misgaan?

Een lichaam is onvoorspelbaar. Soms gaat het proces van ‘vergaan’ sneller en gaat een lichaam sneller ‘achteruit’. In de meeste gevallen zijn er eerst enkele (uiterlijke) kenmerken of signalen die ik met jullie bespreek. Ik volg dit dagelijks (of sneller) samen met jullie op.
Er kan op elk moment geschakeld worden.
Ik denk mee voor de beste oplossing.

Is thuisopbaring altijd mogelijk?

In de meeste gevallen wel.
Ook wanneer iemand elders overleed, kan er nadien nog gekozen worden voor thuisopbaring. (woonzorgcentrum, ziekenhuis…)
Zelfs na een autopsie kan iemand nog naar huis komen. Enkel wanneer een lichaam stuk is of na een zware behandeling te fel heeft afgezien is het vaak moeilijker of niet meer mogelijk.

Moet een thuisopbaring in een bed?

Belangrijk is dat je dierbare in een kamer ligt die goed voelt. Een bed kan het voordeel hebben dat je nog dichtbij kan zijn of liggen. Alleen of samen met anderen.
Een draagbaar of kist kan ook. Ik breng schragen en een draagbaar mee, of we bekijken wat we vinden om te gebruiken.

Waar moet ik op letten?

Een koele kamer waar geen direct zonlicht binnenvalt is ideaal. Ramen die open kunnen is fijn om te verluchten. Een vliegenraam is belangrijk om insecten buiten te houden,
zeker in de zomer. Verwarming die kan worden afgezet is handig.

Stinkt dat niet?

De vraag die ik het meeste hoor…
Elk lichaam is anders. Bij het verplaatsen en verzorgen is er vaak een geur, die ontstaat door het bewegen van het lichaam en druk op buik en bortkast. Wanneer een lichaam erna blijft liggen en gekoeld wordt, zullen de dagen daarop in de meeste gevallen verder zonder al te veel geur zijn.
Een thuisopbaring (met koeling) van 5 dagen is geen uitzondering.

Wat met huisdieren?

Het mooie bij een thuisopbaring is, dat ook zij op een rustig tempo afscheid kunnen nemen en betrokken kunnen worden. Vaak treuren ze mee en komen ze zo nu en dan eens kijken, ruiken of zelfs waken bij hun baasje.

PUUR NATUUR

De natuur vrij zijn gang laten gaan is een optie. Er is geen wet die verplicht om het lichaam thuis te behandelen of te koelen. Ik volg dan heel nauw mee op tot hoelang het wenselijk is dat de overledene thuis blijft. In een koele ruimte of in de winter zeker een mogelijke keuze.

Wat zijn de mogelijkheden ?

EleKtrische Koelplaat

Onder het lichaam in het bed, draagbaar of de kist wordt koeling geplaatst. Die is afgesteld om het lichaam zo koud mogelijk te houden. De kleine motor van de elektrische plaat geeft een licht gezoem. Ik heb een mobiele koelplaat die ik kan meebrengen of we huren een koelbed.

Thanatopraxie

Deze behandeling houdt het lichaam in goede conditie en reukloos. De thanatopractor, een hiervoor opgeleide persoon, vervangt het bloed door een conserverend middel. Deze behandeling gebeurt op een externe plek. Het lichaam blijft op kamertemperatuur en behoudt zijn natuurlijke teint. Zeker een mogelijke optie voor wie een koud lichaam te heftig vindt.

BIOSAC 200

Bij deze manier van opbaren worden twee filters gebruikt, met twee hoofdbestanddelen: actieve koolstof en geïmpregneerde klei. Er komt geen koeling aan te pas. De overledene blijft op kamertemperatuur, wat veel prettiger aanvoelt voor de nabestaanden.

GRASZODEN

Een oude, beproefde en mooie manier. Het gras ontrekt warmte uit zijn directe omgeving om te groeien. Je besproeit het ‘tuintje’ tot drie per dag met water met vloeibare silicium en etherische olie van rozemarijn. Indien nodig kan je als extra kleine coolpacks in doeken wikkelen en op het lichaam leggen.

Waar wordt er opgebaard?

01.

VRAGEN

In de eigen woning of het tuinatelier, of bij familie of vrienden. Je heb geen extra kamer of bed nodig. Het lichaam kan worden opgebaard in de living, het bureau of een andere (werk)ruimte. Zolang het maar goed voelt. Er zijn geen wettelijke bepalingen voor de plek. Het mag dus ook in een appartement. Of in de kamer in een rusthuis, als de directie daarvoor open staat. De opbaring kan meteen in de wade of kist gebeuren of niet.

Hoelang duurt een thuisopbaring?

02.

Dat hangt af van waar jij en de naasten nood aan hebben. Soms is het fijn om je geliefde de volledige periode tot aan de uitvaart thuis te hebben, als de situatie gunstig is. Maar enkele dagen kan al voldoende zijn. We bepalen samen wanneer we het lichaam in de kist/wade leggen of de kist/wade sluiten. Jij kiest wie daarbij aanwezig is en we maken er een mooi moment van. Kies wat goed voelt. Luister naar je hart. De meningen van buitenstaanders zijn niet belangrijk.

Waarom wordt het lichaam gekoeld?

03.

Thuisopbaring kan vrede en tederheid brengen. Maar we zijn het niet meer gewend, logisch dat het vragen oproept.

Het menselijke lichaam bevat bacteriën die het ontbindingsproces in gang zetten. Die gedijen beter bij warmte. Om de groei van die bacteriën tegen te gaan is koelen raadzaam, maar niet verplicht.

Kan het misgaan?

04.

Een lichaam is onvoorspelbaar. Soms gaat het proces van ‘vergaan’ sneller. Ik volg dit dagelijks (of sneller) samen met jullie op. Er kan op elk moment geschakeld worden. Ik denk graag mee voor de beste oplossing.

Andere vragen?

Contacteer me vrijblijvend.